Warsztaty kulinarne-kuchnia azjatycka-Japonia
W ramach podnoszenia wiedzy i umiejętności kulinarnych 22 maja 2023 r. odbyły się warsztaty kulinarne dla uczniów Szkoły Branżowej. Tematem zajęć była kuchnia azjatycka – Japonia. Przyszli adepci sztuki kulinarnej zapoznali się z techniką sporządzania potraw z woka: m.in.: makaronów z mąki pszennej, gryczanej i ziemniaczanej z mleczkiem kokosowym, warzywami charakterystycznymi w kuchni wschodu, krewetkami, łososiem z dodatkiem pasty curry, typowej zupy miso, krewetek i krążków kalmarów w tempurze, każdy mógł spróbować swoich umiejętności w sporządzaniu sushi – nigiri, maki tworząc swoją własną recepturę poprzez dobór różnych składników. Szkolenie przeprowadził szef restauracji Gurin Sushi – pan Artur Strugaru za co serdecznie dziękujemy. (tekst: Magdalena Domagała)