,,Uczniowskie Inspiracje Kulinarne”
23.03.2023r. w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Sosnowcu odbył się VII Wojewódzki Konkurs Gastronomiczny ,,Uczniowskie Inspiracje Kulinarne”. Tematem przewodnim konkursu były ,,Warzywa w roli głównej”. SOSW godnie reprezentowały uczennice z Branżowej Szkoły I Stopnia: Wiktoria Wójcik z klasy 3 i Wiktoria Zwolińska z klasy 2, które dzielnie walczyły i zdobyły Wyróżnienie. Dla naszej szkoły to bardzo cenna nagroda. Tym bardziej, że konkurencja była bardzo duża. W tegorocznej edycji udział wzięło dziewięć zespołów dwuosobowych reprezentujących szkoły gastronomiczne niemal z całego województwa śląskiego, w większości byli to uczniowie z techników. Młodzież rywalizowała między sobą w sporządzaniu i aranżacji przystawek i dań głównych. Nasze uczennice przygotowały popisowe dania: zakąska – roladki z cukinii na grzance z serkiem mascarpone i wędzonym łososiem oraz danie zasadnicze – krem z buraka karmelizowanego miodem z serem pleśniowym i prażonymi migdałami. Potrawy konkursowe były oceniane przez wymagające i profesjonalne jury złożone z szefów kuchni renomowanych restauracji. Dania oceniane były pod kątem sposobu przygotowania, aranżacji, sposobu podania i oczywiście smaku. Do konkursu przygotowała młodzież Małgorzata Pawełczyk. Jesteśmy wszyscy bardzo dumni z sukcesu naszych uczennic, które świetnie sobie poradziły z zadaniem konkursowym, presją czasu, stresem no i z …. konkurencją. Brawo dziewczyny ! 👍😁😘😘 (tekst: Małgorzata Pawełczyk)